Trenden om at være bæredygtig er kommet for at blive, og i dag er der flere moderne produktionsvirksomheder, der knytter bæredygtighed til deres langsigtede organisatoriske levedygtighed. Et værktøj, der kan tages i brug når en bæredygtig praksis skal inkorporeres, er virksomhedens ERP-system. For de fleste produktioner er ERP-systemet produktionens digitale hovedpulsåre, som er med til at sikre et konstant flow i produktionen. Derfor er det også yderst relevant at sørge for at inddrage ERP-systemet, da det kan have stor indflydelse på både bæredygtighed og effektivitet.

 

IFS Applications og LEAN

Et ERP-system, som IFS Applications, gør det muligt at arbejde på nye måder, bl.a. ved at operere ud fra et LEAN manufacturing koncept med planlægningsværktøjer, som skaber transparens gennem virksomheden og dermed fjerner uorden, og arrangerer aktiviteter i den mest hensigtsmæssige rækkefølge. Helt kort så strømlines kvalitet, omkostninger og transport, hvilket er med til at reducere spild på flere parametre og dermed skabe en både miljømæssig og finansiel fordel.

Formålet med LEAN manufacturing er at reducere produktionsomkostningerne og maksimere effektiviteten, hvilket indbefatter udryddelse af unødvendigt spild, der ikke tilføjer værdi til produktet, såsom overproduktion, defekter, ventetid, transport, unødvendig bevægelse i produktionen, uudnyttet viden, ekstra forarbejdning og store lagerbeholdninger. Effekten kan derfor ses på værdikædens bæredygtighed, fordi der kun bliver produceret det, som der er brug for på den mest hensigtsmæssige måde. IFS Applications giver produktioner mulighed for at tage redskaber som Demand Planning (MRP) i brug, hvilket skaber automation i indkøbs- og produktionsplanlægning og giver derved et meget præcist billede af, hvilke behov der er fra dag til dag. Samtidig giver IFS også rig mulighed for god vidensdeling, da dokumenter og historik kan følge med rundt i systemet, hvilket imødekommer unødvendig bevægelse og uudnyttet viden, fordi vidensbanken altid er lige ved hånden.

 

Betydningen af bæredygtighed er i konstant vækst for tiden, hvor flere påtager sig det som en del af deres værdisæt. Ved at indføre en bæredygtig tilgang vil man som produktionsvirksomhed ikke blot imødekomme forbrugertrenden, men også have gode muligheder for en øget fortjeneste og nye konkurrencemæssige fordele.