Bjarke Paulin Beske har været ansat hos Curit siden 2018, og i efteråret 2023 opsagde han og kæresten lejligheden og pakkede kufferten for at drage til Spanien. Forinden havde han lavet en aftale med Curit, der gav ham muligheden for at udleve drømmen om at bo og arbejde i udlandet i en periode. Curits motivation var, at Bjarke er en yderst værdsat medarbejder, som gennem årene har vist evnen til at arbejde dygtigt og selvstændigt. ”Fastholdelse af gode medarbejdere er essentielt for os, så når vi kan øge medarbejderes arbejdsglæde blot gennem fleksibilitet, åbenhed og nytænkning og uden synderlig risiko, så er der ingen grund til at betænke sig”, siger CEO Aase Steffensen.

 

Udlængsel og lysten til nye eventyr

”Den primære årsag til ønsket om at bosætte mig i udlandet for en periode har været, at jeg har boet størstedelen af mit liv i Horsens, med en lille afstikker til Århus, da jeg gik på Universitetet. Så jeg var nået dertil, hvor jeg havde lyst til at prøve at opleve en anden kultur over en længere periode end blot på en ferie ”, forklarer Bjarke.

Da tankerne om et udlandsophold startede hos Bjarke, var det ikke overvejelserne om formatet, der fyldte. Det var ikke ideen om nye faglige udfordringer, der var omdrejningspunktet for udlandsopholdet. For Bjarke og hans kæreste handlede det om at komme ud og udfordre sig selv i et nyt land og en ny kultur.

 

Arbejdspladsen og remote arbejde

Intentionen for Bjarke har hele tiden været at fortsætte med at arbejde hos Curit. Derfor var det også en stor lettelse, da Curit udviste forståelse og opbakning til, at Bjarke og hans kæreste kunne få ønsket om et udlandsophold opfyldt. Hos Curit var det både ledelsen og projektledere, der ifølge Bjarke tog eksemplarisk imod forespørgslen. Forskellige muligheder for at komme på projekter hos IFS-kunder rundt i Europa blev undersøgt. Men det viste sig, at dét der havde størst betydning, var det personlige ønske om selv at bestemme, hvor eventyret skulle udleves.

”Jeg ville meget gerne fortsætte med faglige udfordringer, men i denne sammenhæng skulle det komme i anden række. Set i perspektivet af, at det var en fælles beslutning, min kæreste og jeg havde truffet, så var det også det, der for os gav mest mening. Hvor er det, vi gerne vil bosætte os, hvor er det vi kan se, at vi får den fulde oplevelse henne?”, fortæller Bjarke.

 

Udfordringerne

At arbejde remote kan være en udfordring for mange og særligt for dem, der har et stort socialt gen. På kontoret var det vigtigt at fastholde fokus på, at Bjarke stadig var et aktiv, selvom han ikke sad på sin vante plads. Bjarke skulle være synlig i det omfang, det er muligt, når man fysisk befinder sig et andet sted.

 

Bjarke uddyber: ”Fra starten af var min største bekymring ved det at arbejde remote, at jeg simpelthen ville blive for isoleret og mangle de daglige interaktioner. Jeg elsker at komme på kontoret i Vejle, og jeg er et meget socialt anlagt menneske”.

Det viste sig dog ret hurtigt, at det ikke var noget problem, da Bjarke først kom i gang med arbejdet i Spanien. Både han og kolleger var rigtig gode til at holde hinanden op på den nye arbejdsform. Én af de ting, der bevirkede at motivation og arbejdsmoral kunne holdes højt var, at begge parter gjorde sig umage med at tilrettelægge, at der hele tiden skulle være rigeligt at rive i.

 

De gode råd

Afhængigt af ens jobfunktion kræver det planlægning både fra den medarbejder, der skal rejse, og fra arbejdsgiverens side. Derfor har Bjarke den klare anbefaling, at hvis du overvejer ophold i udlandet for at arbejde remote, så vær ude i god tid.

På den måde giver man sin arbejdsgiver tid til at vurdere, hvad det kommer til at betyde for den enkelte medarbejder og for arbejdspladsen. Er der opgaver, der vil være vanskelige at udføre remote, kan disse eventuelt videregives til andre for en periode. Dette var dog ikke tilfældet her, og alle opgaver kunne fortsat varetages af Bjarke fra Spanien.

Som tidligere nævnt, så var tanken om at miste samhørigheden med kunder og kolleger den største udfordring for Bjarke, så derfor er hans andet råd at tænde kameraet, når I har online møder.

”Det virker måske som en lille ting, men for mig gjorde det en stor forskel”, fortæller Bjarke.

Alt i alt kan vi både fra arbejdsgivers og arbejdstagers side kun anbefale at udleve det, hvis man skulle gå med en drøm om at prøve at bo og arbejde fra udlandet i en periode.